Welkom in onze klas

Klaar voor de start? Wij alvast wel en wij…dat zijn de 7 kleuters, 2 peuters en juf Els. Samen gaan we dit schooljaar op avontuur. Benieuwd wat wij allemaal beleven en doen? Neem dan zeker hier af en toe een kijkje. Hierbij alvast wat sfeerbeelden van de eerste schooldagen.

Met mijn tas en met mijn jas

We bekeken onze boekentasjes en mochten daarna een boekentas bestempelen. De kleuters deden dit met een dikke bolstempel en de peuters gingen met vingerverf aan de slag. We hebben ook geoefend om onze jas zelf aan te doen en leerden daarbij een versje: “Eén handje hier, één handje daar over mijn hoofdje…ik ben klaar! Heb ik dat niet knap gedaan? Ik deed zelf mijn jasje aan!

De visjes van onze klas

Wij zijn de “visjesklas” en hebben een groep “gele visjes”: dat zijn onze kleuters en de peuters zijn “de rode visjes”. We hebben een groot aquarium in de klas en onze rij buiten wordt ook gevormd door visjes. In de klas hebben we twee grote vissen geschilderd (groepswerk) dat we gaan gebruiken als klasdecoratie met onze foto’s er op. We hebben ook vissen gesorteerd op kleur en de kleuters schilderden een aquarium met dikke penselen en boetseerden de vissen uit klei. We leerden ook een versje: ‘Lieve, kleine goudvis, zwem maar rond. Blaas nog maar wat bellen met je mond. Bellen groot en bellen klein, blub, blub… dat is fijn!’

Omgaan met elkaar

Drie keer per schooljaar hebben wij een dagje ‘omgaan met elkaar’ of bij onze kleuters beter gekend als ‘vriendjesdag’. Die dag worden “de afspraken op kleutermaat’ aangebracht of herhaald (een minischoolreglement) en er wordt klasdoorbrekend gewerkt. Gelukkig was het ook nu vrij mooi weer en konden we met alle kleuters samen buiten aan het werk. Wie dat wou kon op de verschillende werkpostjes knutselen binnen ons jaarthema ‘Circus’. we maakten decoratie om de zaal te versieren bij het eetfestijn, circusoptreden,…. Tussendoor konden de kleuters ook spelen en zo de vriendjes van de andere klassen beter leren kennen. Het was een fijne namiddag!

‘t leeshuisje

Om het leesplezier op school te verhogen en onze kinderen zoveel mogelijk te laten genieten van taal, werd een gloednieuw ‘leeshuisje’ ingericht in de tuin van onze school. Het werd plechtig geopend door de burgemeester, de schepen van cultuur en de schepen van onderwijs van de gemeente Brakel. De kinderen van de lagere school kunnen er in de pauzes gaan lezen, zich verkleden in verhaalfiguren, fragmenten uit een verhaal natekenen,… . Maar ook wij als kleuters kunnen een terecht voor voorleesmomentjes. We trokken samen op verkenning en beluisterden er een verhaal…leuk, we komen graag terug!

We gaan stappen, we gaan trappen…’t is strapdag

Op vrijdag 20 sept. was het weer ‘strapdag’. Kinderen en ouders worden aangemoedigd die dag stappend of trappend naar school te komen en we willen ook op die dag onze kleuters een beetje bewust maken van hun veiligheid in het verkeer. We knutselden in de klas een reuzenoctopus zoals op de palen in de schoolbuurt. Samen met de leerlingen van het 6e leerjaar gingen we op pad: we maakten een wandeling in de onmiddellijke omgeving van de school en verbroederden op het speelpleintje in de wijk ‘Hovendaal’, de grootsten en kleinsten van de school samen en het was fijn!

Hieperdepiep…hoera! Cocorico is jarig!

Onze klaspop ‘Cocorico’ is jarig! Hij wordt 3 jaar en dat gaan we uiteraard vieren. ‘s Morgens vroeg zat Cocorico al op de feeststoel en wachtte ongeduldig tot zijn feest kon beginnen. We hebben hem een kroon gegeven, hij mocht een verjaardagskaart kiezen uit de doos en we bliezen een ballon op. We zongen het lied ‘kaarsjes op de taart’ en dansten rond de feeststoel. Cocorico trakteerde ons op een fruittaartje met banaan natuurlijk en we dronken bananensap want dat is het lievelingsdrankje van onze aap. We sloten zoals altijd het feestje af met luide feestmuziek. We werkten nog enkele dagen verder rond ‘feestvieren’ zo stempelden de peuters een feestballon met een klein opgeblazen ballonnetje, de kleuters stempelden ballonnen bij elk touwtje (één-een relatie oefenen) en we hingen ook onze verjaardagskalender omhoog. Op het volgende feestje zullen we wel nog even moeten wachten want dat is pas in december.

Krullenbol “de bij”

Elke maand doen we een nieuwe ‘krullenbol’ of schrijfdans. Via bewegingen uitgevoerd op muziek oefenen de kinderen de schrijfpatronen. Uiteraard is dit nog heel groot uitgevoerd bij onze jonge kleuters. We dansten eerst rond als ‘bijtjes’ door de klas en zochten snel een bloem op als de muziek stopte. Nadat we dit vaak hadden herhaald deden we dezelfde bewegingen op het platte vlak met verf en scheerschuim en we vonden het fijn…zoem, zoem!

Mijn huisdier, mijn vriend!

We werken twee weken rond het thema: “Mijn huisdier, mijn vriend’. De dieren van onze vriendjes kunnen in die periode bij ons op bezoek komen of een dagje komen logeren. Jenna mocht de spits afbijten want al op de eerste dag van het thema kwam haar mama met ‘Jef’, de hond op bezoek. Jef is een heel vrolijke ‘spring in het veld’, hij liet zich gewillig aaien en ook de koekjes die hij van de kleuters kreeg vond hij super. Jenna toonde ons hoe Jef geborsteld wordt, welke poepzakjes ze meenemen op een wandeling,… . Dankjewel voor het bezoek aan onze klas! Op dinsdag was ‘Mimi’ aan de beurt. Alixe keek reikhalzend uit naar het moment dat mama met de hond naar de klas zou komen en eindelijk waren ze daar! Wat een rustig hondje, Mimi liet zich gewillig strelen, Alixe demonstreerde hoe ze netjes aan de lijn kan wandelen,… . Bedankt dat jullie erbij waren! Later in de week kwamen de kanaries van Tristan (2KO) even in de klas en ook het konijn van Frauke (2KO) kwam ons een uurtje gezelschap houden. Amélina (2KO) en haar broer Mathéo (3KO) brachten dan weer een waterschildpadje mee. Super hé…zoveel bezoek in de klas! Wij hebben een hondje geknuteld en ook ‘Julien, onze Franse pop’ nagemaakt. Bedankt aan iedereen die zijn steentje bijdroeg voor ons leuk dierenthema!

Joepie…kermis in Michelbeke

Het is een jaarlijkse traditie dat wij met onze kleuters op kermisdinsdag naar de kermis mogen gaan om eendjes vissen. Onze kleuters worden getrakteerd door het Bloemencomité van Michelbeke en de Sociale Werken H. De Croo. Tegen 14u trokken wij naar het dorpsplein waar men ons al stond op te wachten. Onze kapoenen hebben geluk want aangezien zij de jongsten zijn, mogen ze als eersten eendjes vissen. Voor sommigen een fluitje van een cent maar voor anderen is hengelen toch niet zo makkelijk en was wat hulp zeker welkom! Maar het moeilijkst van allemaal is een prijsje kiezen uit dat grote aanbod… Toen waren de vriendjes van juf Annick aan de beurt en wij gingen de schaapjes en geiten bekijken die klaarstonden voor de geitenkeuring. Ondertussen werden de ballonnen klaargemaakt: 3-2-1 en daar gingen ze de lucht in! Wie weet waar vliegen ze naartoe? Eind juni weten we welke ballon de verste bestemming had want dan is er de prijsuitreiking. Valt iemand van onze klas in de prijzen? Afwachten maar. Intussen een dikke dankjewel aan de organisatoren want onze kleuters beleefden alweer een fijne namiddag!

Herfst in de tuin

We zien de blaadjes aan de boom steeds meer verkleuren: ze worden geel en bruin en rood en ze dwarrelen met de hulp van de wind naar beneden. Maar herfst brengt ook kou en wind en regen dus zijn we maar direct op maandag de tuin van de school ingetrokken want nu was het nog mooi weer. Juf Yarissa ging met ons mee. We verzamelden sparappels en dennenappels, verzamelden blaadjes in mooie herfstkleuren en ontdekten paddenstoelen in het gras. Onder de heel grote kastanjeboom verzamelden we een boel kastanjes die een plekje kregen in onze herfsttafel. We hebben in de klas een groot herfstblad gestempeld en een herfstboom geknutseld met papier-maché. Op dinsdag stond er een boshuisje in de klas waar we mogen spelen, herfstsoep maken met bladeren en herfstvruchten,… . We hebben ook gedanst met linten in de herfstkleuren en we bootsten de vallende blaadjes na die langzaam naar beneden dwarrelen. Er valt heel wat te beleven in de herfst!

In kabouterland

In kabouterland is het in de herfst bijzonder druk. De kabouterbakkerij draait op volle toeren, de kabouterkindjes spelen in het kabouterhuis maar er wordt ook heel wat geknutseld. De kabouterkindjes stempelen hun eigen kaboutermuts, bekleven een witte baard met watten en schilderen hun eigen paddenstoel. Druk, druk…bij de kabouters maar gelukkig mogen ze op vrijdag feesten: we eten heerlijke paddenstoelencupcakes, we dansen en we verkleden ons en daarna gaan we de herfstvakantie in! Tot binnenkort!!

Welkom Jilte, Elfie en Maxim

De herfstvakantie is voorbij en dus kregen we er nieuwe vriendjes bij: Elfie, Jilte en Maxim. Van harte welkom! Enkele sfeerbeelden van de eerste dagen…

Circus Lilarini

Binnenkort zet ‘Circus Picolini’ haar tenten op bij ons op het schoolterrein. Wij gaan er met de hele school een heus circusspektakel opvoeren en dus werken wij de komende weken rond het thema “Bumba en de circusvriendjes”. Omdat Bumba een heel vertrouwd figuurtje is voor onze jongsten, vertrekken wij vanuit dit figuurtje en de verhaaltjes om later de ruimere circuswereld te verkennen. We maken ons eigen Bumbahoedje, stempelen ballen bij een jonglerende Bumbalu,… . Uiteraard gaan we ook onze “clowntjesdans” oefenen want bij de voorstelling zijn wij de clowntjes. Wij kijken er alvast naar uit…jullie ook? We kunnen tijdens de voorbereiding nog heel wat spelen en plezier maken, kijk maar mee…

Eerste kleuterklas – Michelbeke