De brandweer

Welke kleuter droomt er nu niet van later een echte held te worden: een held zoals de brandweerman. We mochten op woensdag 17 mei op bezoek naar de kazerne te Brakel. We konden ons al meteen inleven in een echte brandweerman want we mocht een echte jas aandoen. De laarzen bleken wat minder geschikt gezien het grote formaat :). Wat waren onze kleuters fier. Daarna mochten we een kijkje nemen in een echte brandweerwagen. we zagen de kegels, de slangen, een grote kniptang en we mochten ook proberen om de loodzware oefenpop op te tillen. Maar een hoogtepunt van het bezoek was toch als we mochten plaatsnemen in de brandweerwagen. Netjes naast elkaar en tegenover elkaar zoals de brandweermannen als ze op interventie vertrekken. Groot gejuich steeg op toen de randweerman vroef wie ook eens achter het stuur wou zitten…iedereen natuurlijk!!! Enkele vriendjes rolen nog een slang op en we gingen buiten staan toen ze de sirenes lieten horen. We vonden het superleuk!!!! Ook in de klas hebben we nog verder brandweerman gespeeld, we blusten vlammetjes van papier, konden ons verkleden,… We gingen ook op zoek in de school naar pictogrammen, brandslangen, blustoestellen,… . Heel wat foto’s…veel kijkplezier!

Feest in de klas!

En we mogen zelfs spreken van een dubbel feest want wij vierden de verjaardagen van Amber en Felien. Om beurt namen ze plaats op de feeststoel: we maakten een kroon, zongen liedjes, maakten vuurwerk en schreven een kaartje. We hebben ook een grote kring gemaakt rond de jarigen om te dansen. Felien en Amber trakteerden met palmbomen en pauwen van fruit. Lekker…!! Dikke dankjewel voor de traktatie! Zoals altijd sloten we het feest af met feestmuziek. En onze feeststoel mogen we voor een tijdje wegbergen…onze volgende jarige wordt pas in september 3 jaar…feest voor volgend schooljaar 🙂

Hiep, hiep, hoera voor Elia

Vandaag zit Elia op de feeststoel want hij wordt 3 jaar! Hieperdepiep…hoera!! Net als altijd maken we een kroon, blazen een ballon op, schrijven een kaartje en mogen zingen en dansen. We hadden vandaag wel erg veel zieke vriendjes maar toch werd er luid gezongen en enthousiast meegedaan. Elia koos de bananengirafjes uit ons feestboek en had er veel zin in maar eerst kaarsjes uitblazen en dat viel niet mee…pffff! Juf Fleur heeft geholpen en dan konden we smullen. Dikke proficiat, elia en bedankt voor het lekkers!

Met Gonnie en Gijsje samen op stap

We werkten twee weken ronnd de verhaaltjes van “Gonnie en Gijsje”: twee kleine gansjes die het erg goed met elkaar kunnen vinden en steeds samen op stap gaan;. gonnie draagt altijd knalrode laarsjes en Gijsje blauwe. We oefenden dan ook vaak op deze kleurtjes en deden allerlei spelletjes. Met badeendjes en verf hebben we gecshilderd op een plexiplaat, we schilderden met verfrollen een eendenkroon en waggelden op muziek als gansjes door de klas. We gingen ook eendjes kijken op De rijdt (zie artikeltje) en beleefden net als Gonnie en Gijsje leuke avonturen.

Eendjes kijken aan ‘De Rijdt’

Op donderdag 27/4 trokken wij met de bus naar De Rijdt te Brakel. We gingen er naar de eendjes en ganzen kijken en dit binnen ons thema ‘Gonnie en Gijsje’. Onze kindjes waren wel direct onder de indruk van de grote vijver en zeker toen ook plots de fontein begon te spuiten. Verborgen tussen het struikgewas zagen we een Nijlgans met kleintjes. Helaas vond mama Gans ons minder leuk en zwom ze snel het wijde water in. Iets verderop hadden we meer geluk: drie eenden (2 mannetjes en een vrouwtje) zaten er nog rustig te slapen. We konden hen goed bekijken en toen ze wakker werden, waggelden ze naar het water en gingen zwemmen…leuk! De Nijlgans was ondertussen ook aan de overkant aangekomen en deze keer konden we haar en haar jongen heel goed bekijken…supertof! We zagen ook nog een reiger in een grasveld, waterhoentjes,… . Dicht bij onze school en toch een héél fijne uitstap.

Wie zit op de troon? Wie krijgt een kroon? Louise…zij is jarig!

Fier als een gieter toont Louise ons drie vingertjes want ja hoor…zij is 3 jaar geworden en dat vraagt natuurlijk om een feest! We hebben gezongen en gedanst, een ballon opgeblazen en een kaartje geschreven en daarna gesmuld van…de regenboog! In één zucht blies Louise de kaarsjes uit en genoot met volle teugen van het applaus! Zoals altijd eindigden we de feestdag met feestmuziek. dikke proficiat, Louise en bedankt voor het lekkers!

Welkom, nieuwe vriendjes!

Maandag 17 april: een grote dag voor 5 peutertjes want vandaag kwamen zij voor het eerst naar school. Wij heten hen van harte welkom: Ada, Michaëlla, Casper, Elisa en Lora. Hopelijk vinden ze snel hun weg in onze klas maar ze hebben héél wat vriendjes en vriendinnetjes om hen wegwijs te maken!

Bim, bam, bim, bam…de paasklok komt eraan!

We voelen al een klein beetje lentekriebels: het wordt mooier weer en binnenkort is het Pasen. Feest voor het nieuwe leven! We maakten een mooie lentewandeling en brachten een bezoekje aan de lammetjes van William. Hij voedde nog een lammetje met de fles, onze kindjes keken geïnteresseerd toe. Ook in de klas brengen we de lente wat binnen met een paar voorjaarsbloeiers en later op de week kwam ook “mama kip” op bezoek. We hebben ook een kip geknutseld als paasmandje, we versierden grote eieren en hebben echte eitjes geproefd. Binnenkort komt de paasklok misschien ook langs…we kijken er naar uit!

Theater op school: Kitty wil knallen

Op maandag 27 april was er tehater op school. “Kitty wil knallen” heette het stuk en dat het “wetenschapstheater” was, wisten we ook op voorhand maar wat we dan mochten verwachten wisten we niet. Achteraf kunnen we kort zeggen: het was super! Leuk, duidelijk, op niveau van onze kindjes. De professor leerde ons dat wetenschap véél proefjes kent en geen ‘proevertjes’ zoals Kitty steeds dacht. Die gekke Kitty toch! Samen toonden ze ons heel wat eenvoudige proefjes met rietjes, ballonnen, een leeg aquarium,… heel concreet en tof! We hebben met zijn allen genoten!

Hiep, hiep, hoera voor Anna

Anna telde de dagen af want zij wou ook zo graag op de feeststoel zitten en eindelijk was het zo ver! Zij genoot dan ook met volle teugen van haar feestje. We hebben gezongen en gedanst en gesmuld van de lekkere fruitregenboog (dat is echt een toppertje aan het worden 🙂 Anna blies flink de kaarsjes uit en genoot ook nog van de feestmuziek. Dikke proficiat, Anna en bedankt voor het lekkers!

Hoera voor Vince

Hiep, hiep, hoera voor Vince! Hij wordt 3 jaar en dat vraagt natuurlijk om een feestje! Eerst mocht hij plaatsnemen in de feeststoel en voorzien van een kroon, ballon en kaartje was Vince helemaal klaar voor zijn feest. We hebben gezongen en gedanst en gesmuld natuurlijk. Vince koos de regenboog uit ons verjaardagsboek al had hijzelf wellicht veel liever koekjes gehad 🙂 . Daarna hebben we feestmuziek gemaakt met onze instrumentjes en sloten zo onze feestdag af. Dikke proficiat, Vince en bedankt voor het lekkers!

Sportdag

Op vrijdag 17 maart hadden wij onze eerste sportdag van dit schooljaar en het was in één woord “SUPER”!!! We konden ons opwarmen op het springkasteel om daarna een hindernissenparcours af te leggen. met een soort karretje doken we dan de helling naar beneden om dan met volle moed het parcours terug af te leggen. Er stonden op het volgende postje fietsen klaar waarmee we onze behendigheid en snelheid konden testen en er zitten echte kamikazepiloten onder onze kleuters bij hoor! Aan de kant, juf!!! Dan stond er een tweede springkasteel klaar maar eens erin ontdekten we dat we zelf onze weg doorheen de rups moesten zoeken doorheen allerlei obstakels. Na de pauze konden we bouwen met reuzenblokken en spelen met fantasiemateriaal om daarna nog een kruipparcours te volgen en plastiek glasraampjes te bouwen. Wat was het leuk en…vermoeiend. Die namiddag was het wel erg stil in de klas… we hebben genoten!

Driemaal hoera voor Thalia!

Vandaag mocht Thalia plaatsenemen op de feeststoel en daar had ze de voorbije dagen erg naar uitgekeken. Ze glunderde dan ook en genoot van alle aandacht. We hebben gezongen, gedanst, vuurwerk gemaakt, feestmuziek laten horen en lekker gesmuld van de fruitpiratenbootjes. In één keer kon Thalia de kaarsjes uitblazen…knap! Dikke proficiat en bedankt voor het lekkers!

Feest voor Ibe!

Ons clubje van 3-jarigen breidt stilaan uit want vanaf vandaag hoort Ibe er ook bij! Wat werd hij plots verlegen toen hij op de stoel mocht zitten, toch even wennen aan die aandacht. gelukkig kon hij snel genieten van zijn feestje. We hebben gedanst rond de feeststoel, ons verjaardagslied gezongen en vuurwerk gemaakt. Ibe koos als traktatie de pauwtjes uit ons verjaardagsboek…dat was smullen! Dikke dankjewel voor het lekkers en geniet van jouw dag!

Hoera! Lize is jarig!

Hieperdepiep hoera voor Lize! Zij is 3 jaar geworden en daar heeft ze erg naar uitgekeken. Fier toonde ze met haar 3 vingertjes hoeveel jaar ze nu is en nam met plezier plaats op de feeststoel. We hebben gezogen en gedanst, feestmuziek gemaakt en zoals altijd genoten van een lekkere, gezonde traktatie. Lize bracht een nieuw traktatie ideetje aan: racewagentjes van appels en druifjes. En of het smaakte…! Dikke proficiat, Lize en bedankt voor het lekkers!

Tito, de clown

Twee weken hebben wij gewerkt rond “Tito, de clown, de held van Circus Rondo”. Tito is het hoofdpersonage van enkele heel mooie prentenboeken van Guido Van Genechten. Nu er bij ons in de streek her en daar carnaval is, werken wij ook twee weken rond deze leuke clown. We hebben een clownsstrik gekleefd met confetti, we knutselden een clownsgezicht, speelden zelf clowntje met de verkleedkleren en deden allerlei leuke spelletjes. Met de hele school sloten we ons semester af met een carnavalsfeest.

Hiep, hiep, hiep…hoera voor Robin

Vandaag mag Robin plaats nemen op de feeststoel want hij wordt 3 jaar en daar is hij supertrots op! We hebben gezongen en gedanst, voor een kaartje en een ballon gezorgd en daarna mochten we smullen van lekkere fruitegels. In de namiddag sloten we het feest af met feestmuziek. Dikke proficiat, Robin en bedankt voor de traktatie!

Thema: “Dit ben ik”

“Als ik in de spiegel kijk dan zie ik…” mezelf van kop tot teen en daar startte onze nieuwe ontdekkingsreis. We ontdekten wat we al allemaal kunnen: lopen, springen, klappen, stappen, rollen, werken en nog zoveel meer. Met de zintuigenboxen lieten we onze neus allerlei dingen ruiken, we keken door gekke brillen, sterrenkijkertjes, we bespeelden muziekinstrumenten en dat was tot buiten onze klas ook te horen 🙂 en we konden aan allerlei spulletjes voelen. Met enkele leerlingen van de middelbare school poetsen we tandjes (zie apart artikeltje) en later experimenteerden we met tandenborstels en verf op papier. Weten jullie ‘wij kunnen dit, wij kunnen dat, wij kunnen al héél wat” en daar zijn we best fier op!

Krullenbol “soep”

“Soep” is de titel van onze nieuwe krullenbol. Deze maand oefenen we het tekenen van “ronde” vormen en dus gaan we eerst met allerlei ronde vormen aan de slag. Grote knikkers in de zandtafel die we met zeefjes en lepels verzamelen in de soeppot en dan maar roeren, roeren, roeren,… . Of met kleine lepeltjes wattenbolletjes op een bord in flesdoppen leggen, best moeilijk hoor! Ook het roeren en spelen met de waterparels was een groot succes. Met al dat roeren hebben we het vormen van ronde vormen zeker beter onder de knie gekregen en vooral…we vonden het leuk!

Tandjes poetsen

Op dinsdag 31 januari kwamen twee groepjes leerlingen van Stella Matutina (middelbare school naast onze school) als stageverkenning ’tandjes poetsen’ in onze klas. Elk kindje had zijn eigen bekertje, tandenborstel en tandpasta mee. Zo konden we de kleuren van de bekers benoemen, de kleurtjes tandpasta vergelijken,… . maar vooral gingen we poetsen! Boven, onder, links en rechts en dat lukte bij de één al wat beter dan bij de ander.

We kregen op het einde van de activiteit allemaal nog een leuke verrassing: een gloednieuwe tandenborstel en een zandlopertje dat ons zegt hoe lang we best poetsen.

Dankjewel aan de leerlingen en de organiserende, coördinerende leerkracht voor deze leuke activiteit!

welkom in de kleuterbakkerij

Twee weken lang toveren we onze klas om tot kleuterbakkerij. Onze kleuters hebben met houten bamboemesjes en structuurverf een boterhammetje geschilderd, de peuters schilderden met de handjes en verf en behangerslijm een groot brood. Tussendoor konden ze experimenteren met zoutdeeg, spelen in de speelbloem (bloem gemengd met babyolie) en bakten taartjes in het zand. Er werden ook bakkersmutsen geschilderd, de oudsten knutselden een oven en knipten van reepjes bruin papier hagelslag.

Hoogtepunt van ons thema was wel onze echte “bakdag”. We bakten in de voormiddag 2 witte broden en in de namiddag twee bruine broden. Op vrijdag sneed de juf het brood en konden we elk ons eigen boterhammetje smeren. En dat smaakte! Proficiat aan alle kleine bakkertjes!

Driemaal hoera voor Lenthe!

Hieperdepiep hoera…we zijn onze week feestend gestart! Lenthe mocht vandaag drie kaarsjes uitblazen. Vol trots nam ze plaats op onze feeststoel. We maakten een kroon, schreven een kaartje, bliezen een ballon op en hebben gedanst natuurlijk. Daarna konden we aan tafel want Lenthe trakteerde ons op poezenmandarijntjes. Zoals altijd sloten we het feest af met feestmuziek. Dikke proficiat, Lenthe en bedankt voor de traktatie!

Welkom nieuwe vriendjes

Aan iedereen een héél fijn en gezond 2023 gewenst!

Op deze eerste schooldag n 2023 mochten wij drie nieuwe vriendinnetjes welkom heten: Avrora, Amber en Felien. Wij zorgen ervoor dat ze zich vlug thuis voelen in onze klas. Hieronder een paar fotootjes van onze dag

Op weg naar Kerstmis

We hebben in onze klas de kerstboom gezet met ballen en lichtjes, slingers,… . Samen tellen we af naar Kerstmis. we beluisteren samen elke dag een stukje van het kerstverhaal, we geven in het donker een lichtje door en knutselen een kerstwerkje. Op vrijdag 23 december vierden we feest: niet alleen voor Kerst maar ook een beetje afscheidsfeestje voor 11 oudste vriendjes die na de vakantie doorschuiven naar het volgende klasje. We hebben samen gedanst en gezongen, versierde kerstcake gegeten en een kertsprookje bekeken.

Fijne feestdagen iedereen en tot in 2023!

Hij komt…Hij komt…die lieve Sint!

Sinterklaas is weer in het land…wat spannend! We maken werkjes om onze klas te versieren voor als Hij en zijn pieten ons een bezoekje brengen. Met de verkleedkleren hebben we zelf ook Sint en Piet gespeeld: we brachten pakjes rond, lazen in het grote boek en deden aan pietengymnastiek. We hebben ook onze schoen gezet en kregen lekkers in de plaats en dan was het die grote dag! Sinterklaas en zijn 2 allerbraafste Pieten kwamen mee. Het werd een groot feest en we konden dansen, zingen, de Sint een handje geven,… . Wat een leuke tijd!

Naïlo op de troon, hij krijgt de kroon

Als jongste van onze eerste kleuterklas mag Naïlo zich nu ook bij het groepje 3-jarigen rekenen want vandaag is hij 3 jaar geworden! Hij nam met veel plezier plaats op de troon en liet zich alle aandacht wel bevallen. We hebben gezongen, een ballon opgeblazen en gedanst natuurlijk. naïlo trakteerde op de rups van banaan en aardbei en het werd een héél lange rups. Dat was smullen! Dikke dankjewel voor de traktatie! We sloten zoals altijd het feest af met feestmuziek…hieperdepiep…hoera!

Hieperdepiep…hoera! Matthis is 3jaar!

Matthis had erg uitgekeken naar zijn verjaardag: op de feeststoel mogen zitten en een kaartje kiezen,…nog een ballon… . Veel om naar uit te kijken! Al werd hij plots wel verlegen als het dan eindelijk zover was. Als snel zag ik hem glunderen en echt genieten van “zijn” dagje. We hebben gezongen en gedanst, luide muziek gemaakt en gesmuld van de super lekkkere fruitraketten. Dikke proficiat, Matthis en bedankt voor de traktatie!

Hiep hiep hoera…Lilou is jarig!

Lilou is het eerste kindje dat dit schooljaar mag plaatsnemen op de feeststoel. Vandaag -8 nov- wordt zij 3 jaar! Dikke proficiat! We hebben gezongen en gedanst, een ballon opgeblazen en een kaartje geschreven en lekker gesmuld van de traktatie. Lilou koos de fruitregenboog en die viel erg in de smaak. We sloten het feestje af met muziek. Dankjewel voor de trakatie en dikke proficiat van ons allemaal!

Welkom, nieuwe vriendjes!

Na een mooie herfstvakantie zwaaiden onze deuren weer open en we mochten 8 nieuwe peutertjes welkom heten in de klas: Louise, Vince, Ibe, Elyna, Elia, Anna, Thalia en Lenthe! Voor sommigen was he best wel een beetje wennen met hier en daar een traantje maar anderen voelden zich direct thuis en trokken op verkenning door de klas. Hopelijk zijn ze het allemaal snel gewend.

Halloween: tocht en feestje

Vrijdag 28 oktober was het de laatste schooldag voor de herfstvakantie. die dag mocht iedereen verkleed binnen het Halloweenthema naar school komen. In de namiddag maakten we met de kleuters en eerste graad een wandeling tot aan het speelpleintje op Hovendaal. Daar hingen allerlei skeletjes omhoog. De kleuters gingen de skeletten zoeken en bootsten de houdingen na. Daarna was er tijd voor spel en plezier. De 2e en 3e graad maakten al een grote wandeling en toen iedereen op school terug was, werden er halloweencakejes en fruitsapjes uitgedeeld. Daarna was er kinderparty! Bekijk hierronder wat sfeerbeelden

Herfst in de tuin

Als we even naar buiten kijken, dan zien we het al…het is herfst in de tuin. Na alle verbouwingen is een deel van de tuin heraangelegd maar gelukkig zijn een paar heel mooie bomen blijven staan. We bekeken de blaadjes in rood, geel en bruin, gingen op zoek naar paddenstoelen en raapten een zak vol kastanjes en bolsters. Later hebben we met de kastanjes gespeeld in onze herfsttafel, de zandbak en in ons boshuisje. De peuters stempelden een reuzenherfstblad en de kleuters maakten een herfstwerkje met propjes papier.

Welkom, kleine baby!

In de grote vakantie werden zowel Max als Miel grote broer. Max kreeg er een zusje Milana bij en Miel zijn zus heet Rozanne. We werkten een hele week rond “welkom, kleine baby” en op maandag mocht Miel als eerste zijn zus voorstellen aan de klas. En of hij fier was?! Hij liet trots allerlei spulletjes zien die mama had meegebracht: een zuigflesje, een luiertas en luierkussen, vochtige doekjes en nog veel meer. Hij kon ook heel goed vertellen waarvoor alles gebruikt werd. Bedankt om bij ons op bezoek te komen.

Ook Max mocht vol trots zijn zusje “Milana” laten zien aan de vriendjes. We bewonderden de kleine handjes, kleine beentjes,… bekeken de kleine kleertjes,… . Bedankt om een bezoekje te brengen aan de klas!

Onze kleuters speelden in de poppenhoek ook volop mama en papa, de babies werden gewassen, gevoed, vertroeteld als was ik ook af en toe blij dat poppen tegen een stootje kunnen :). We speelden ook allerlei spelletjes met babysokjes, we hingen babykleertjes aan de waslijn en speelden nog eens met echt babyspeelgoed. Op vrijdag maakten we ook samen fruitpap klaar, wellicht al een tijdje geleden dat we dat aten. Bij sommigen viel het nog erg in de smaak maar hier en daar krulde ook wel een neusje op..Kijk maar op de foto’s

Krullenbol “spinnetje, spinnetje”

Met het leuke en aanstekelijke speelversje van een spinnetje, oefenden we een nieuwe krullenbol in. We werkten een hele tijd met fijn motorische materialen: we gaven vliegjes te eten aan de spin en voederden haar met pincetjes, we sponnen draadjes wol tot een spinnenweb, we versierden spinnenpoten met kleurrijke kralen, tekenden een web… Op het krijtbord buiten tekenden we grote spinnenwebben en later in de klas hebben we met dikke bolstempels spinnen gestempeld en het web erbij getekend.

Werelddierendag 4 okt.

Op 4 oktober mochten wij verkleed als diertje naar school komen want dan was het Werelddierendag! Meteen ook de start van ons komende thema “mijn huisdier en ik”. Een thema waarbij we enkele diertjes op bezoek kregen en zelf een bezoekje brachten aan dierenspeciaalzaak “Amalia” te Lierde. Kijk vlug hieronder naar de fotoreportages.

Op bezoek bij Dierenspeciaalzaak ‘Amalia’ te Lierde

Op woensdag 5 oktober mochten we voor het eerst dit schooljaar met de bus op uitstap. we brachten een bezoekje aan de Dierenspeciaalzaak ‘Amalia’ te Lierde. We werden al bij het uitstappen van de bus welkom geheten door Cindy, de winkeluitbaatster. En zij toonde ons meteen al een lief bewonertje van de winkel: een wit konijntje. Wie dat wou mocht het konijntje eens aaien, anderen keken liever van op een veilige afstand toe. We mochten de hele winkel ontdekken en gingen eerst bij de andere diertjes kijken: de kleine hamster en een bruin/wit konijntje. Daarna wandelden we doorheen de verschillende afdelingen: we zagen verzorgingspulletjes voor de honden, katten, vogels,… mandjes, leibanden in allerlei kleuren en maten, speeltjes, voeding en nog veel meer. We kochten ook een paar spulletjes voor de diertjes die later die week nog bij ons op bezoek gingen komen. enkele kleuters mochten die producten helpen inscannen en we keken hoe er werd betaald. Cindy had voor ons allemaal nog een fijne attentie waarmee we dierenvriendjes blij konden maken en een mooie kleurplaat. Dikke dankjewel daarvoor! Een héél fijne en leuke uitstap!

Hondje “Martha” op bezoek

“Martha” de puppy van onze juf kwam ook op bezoek naar onze school. Lieselotte (dochter van juf Els) kwam er even mee langs. We gingen met zijn allen buiten om naar Martha te kijken en te luisteren wat de juf erover kon vertellen. Omdat enkele van onze vriendjes toch wat bang waren van het hondje, bleef ze de hele tijd aan de leiband. We konden haar uiterlijk bekijken: oortjes, snoet, poten, staart,… . Martha kent ook al enkele basisbevelen en liet die flink zien. We bekeken ook enkele materialen om hondjes te verzorgen, ermee te spelen,… . En nu uitkijken naar het bezoek van de poesjes van juf Fleur…druk druk 🙂

Ralphie en Rambo op bezoek

Vandaag is juf fleur niet alleen naar de klas gekomen: ze heeft haar twee allerbeste vriendjes meegebracht: Ralphie en Rambo, de poezen. Ralphie en Rambo wilden niks liever dan op verkenning gaan door de klas. Gelukkig had juf Fleur ze netjes aan een leibandje want anders gingen ze wellicht de hele voormiddag verstoppertje met ons spelen. De poesjes vonden ook ons hoekje met knuffeldieren best leuk. Juf Fleur had ook wat spulletjes meegebracht om samen naar te kijken: een krabspeeltje, een hengelspel, lekkere brokjes,… . Wie dat wou mocht deze lieverds ook aaien en dat vonden deze sloebers best wel gezellig. Dankjewel juf Fleur om ons iets meer te leren over poezen. We hebben ervan genoten.

Twee zebravinkjes van juf Kelly in de klas

Toen juf Kelly hoorde dat er diertjes op bezoek mochten komen naar de klas, stelde ze direct voor om twee jonge zebravinkjes mee te brengen. deze kleine lieverds waren in de vakantie bij haar uit het ei gekomen. En wat een schatjes: de ene helemaal wit, de andere bruin. We konden ze van dichtbij bekijken en vooral…we hoorden hun lieve geluidjes. het leek wel of ze ons van alles te vertellen hadden. We konden zien wat de vogeltjes eten en drinken en we zagen hoe ze op en neer wipten op de zitstokjes. Bedankt, juf Kelly dat wij deze vogeltjes mochten leren kennen.

Thema “mijn huisdier en ik”

Binnen ons thema kregen we niet alleen dierenbezoek, we gingen ook zelf aan het werk. We schilderden een hondje, scheurden snippertjes om een vogeltje met te bekleven, we kleurden en puzzelden een poes, we speelden spelletjes en ook de dierenartshoek was een groot succes. Nog enkele sfeerbeelden…

Spelen met kranten

We hebben leuk gespeeld met kranten: we lieten ze wapperen en ontdekten dat we daar best veel geluid kunnen mee maken, we gebruikten ze als dekentje en deden een ontspanningsoefening, we dansten ermee in het rond en maakten proppen en gooiden die op de grond. daarna gingen we gericht mikken in de hoepels. Ook in de klas hebben we daarna nog heel wat gespeeld met kranten. Leuk hoor!

Naar de kermis

Hoera…we gaan naar de kermis. Elk jaar trakteert het Bloemencomité van Michelbeke ons op de kermis. Ook vandaag (dinsdag 4 oktober) mochten we met alle kleuters “eendjes gaan vissen”. Onze kapoenen hebben altijd geluk want de jongsten mogen eerst eendjes vissen. Behendig gingen ze aan de slag met hun hengeltjes wat bij de één wat beter lukte dan bij de ander. Maar het moeilijkst van alles is natuur lijk daarna een prijsje kiezen. Nadat we onze eendjes gevangen hadden hebben nog eens gekeken naar de geitjes en schapen die klaarstonden voor de jaarlijkse keuring wat in Michelbeke op kermisdinsdag al een lange traditie is. In de kerk hingen al onze tekeningen en kleurplaten op van de tekenwedstrijd. benieuwd wie dit jaar zal winnen maar daarvoor moeten we nog wachten tot de prijsuitreiking in juni. Dikke dankjewel aan de organisatoren en hopelijk tot volgend jaar!

Klein wit visje

Klein wit visje woont samen met zijn mooie regnboogmama in de grote zee. Er zijn heel wat mooie prentenboekjes rond dit visje geschreven door Guido Van Genechten. Twee weken lang hebben wij gewerkt rond “klein wit visje en zijn vriendjes”. We leerden de kleurtjes kennen met rode krab, blauwe walvis, gele slak en groene schildpad. We speelden sorteerspelletjes e, knutselden ook deze dieren. We schilderden met ecoline de mooie mamavis, met rolletjes stempelden we waterdruppels en de peutertjes schilderden met verfrollen op bubbelplastiek waarna we een afdruk maakten. In onze ontdekbak zaten heel wat zeediertjes verstopt tussen de blauwe ballen en in onze rijstbakjes zaten ook kleine zeediertjes verstopt. Maar topper van de week was voor onze kindjes toch de ‘babyshark dans’ en nee…niet in de Nederlandstalige versie juf!!! “Het is niet juist” …blijkbaar kennen onze kleuters vooral de Engelse versie…kwestie van aanpassen zeker 🙂 wat ik met veel plezier voor hen deed.

Krullenbol “trippeltrap”

Elke maand brengen we een nieuwe “krullenbol” aan: dit is een methode die de vingervaardigheden en schrijfvaardigheden van jonge kinderen stimuleert. Deze maand was het “trippeltrap”. juf Saartje bracht 2 kipjes mee die wij ook even konden bekijken, strelen (als we dat wilden) maar zeker ook om te kijken hoe ze stappen: trippel trap… . we lieten onze vingers als dierenpootjes lopen over onze armen, benen, buik, op de grond, op de tafel,… . Met allerlei fijn motorische materialen gingen we spelend aan de slag maar bij dat spelen werden heel wat vaardigheden geoefend. Vandaag voerden we de krullenbol uit met vingerverf op papier. We kijken al uit naar de volgende want we vinden het echt leuk!

Omgaan met elkaar

Drie keer per jaar houden wij met de hele school een “dagje omgaan met elkaar”. Met als jaarthema “geluksvogels” hebben we 4 duifjes vrijgelaten, zij gaan voor ons op zoek naar het geuk en brengen dat binnenkort voor ons mee. In de voormiddag bekeken we onze klasafspraken en visualiseerden die en ook de afspraken op de speelplaats werden herhaald want zoals het spreekwoord zegt “goede afspraken maakt goede vrienden.” In de namiddag speelden we klasoverschrijdende spelletjes, we knutselden samen, zongen en dansten. Zo leerden we de vriendjes van de andere klassen ook wat beter kennen. Deze keer werden we gedwongen onze activiteitjes binnen te doen want het regende pijpenstelen helaas. Met onze groep hebben we ‘geluksvogels’ gemaakt die we als tafeldecoratie gaan gebruiken op ons eetfestijn in oktober. We stempelden met een kartonnetje ook een reuzengroot nest met vogels in want wij willen met onze school een warm nestje zijn voor iedereen. Niet iedereen kon tegelijk knutselen dus werd er ook gespeeld: groot en klein gezellig bij elkaar.

Cocorico is jarig!

Onze klaspop “Cocorico” is jarig op 16 september. hij mag die dag 3 kaarsjes uitblazen en si wel erg ongeduldig… . samen tellen we elke dag hoeveel keer hij nog moet slapen. Wij hebben tijdens die week onze verjaardagslijn opgehangen zodat we zelf kunnen aflezen wanneer elk kindje jarig is, we knutselden een kroon, met de handjes in de verf maakten we een feestballon, we speelden in de zaal met ballonnen, deden spelletjes,… . En dan is het eindelijk zijn verjaardag. We hebben samen de feestkoffer bekeken: een kaartje geschreven, een ballon opgeblazen,… . Fier als een pauw zat Cocorico op de feeststoel en genoot met volle teugen van het dansen en zingen. Cocorico trakteerde de klasgenootjes op ‘giraffenbananen’. We sloten het feest af met feestmuziek, zo leerden we ook al wat instrumentjes kennen. Dikke proficiat, Cocorico!