18 sept. Strapdag

Vandaag is het “strapdag”: die dag proberen we zo veel mogelijk stappend of trappend naar school te komen. We bekeken in de klas een Powerpoint die ons wat uitleg gaf over de strapdag en daarna gingen we de fietsen van onze kleuters bekijken. We legden onze kindjes het belang uit van het dragen van een fietshelm en fluohesje want ‘jong geleerd…’. We maakten naar keuze een kleurprent van een fiets of stapbenen. Na de speeltijd maakten we een wandeling samen met oudere leerlingen van onze school. We stapten tot aan de verkeersoctopus bij het begin van de straat, gaven een woordje uitleg bij de verkeersborden,… . Bij onze terugkomst op school hebben ook nog even samen gespeeld in de speeltuin van de school. In de namiddag heeft elke kleuter zijn eigen octopus gemaakt en bij het naar huis gaan kreeg iedereen nog armbandjes mee als aandenken. Hopelijk wordt er ook op andere dagen nog volop ‘gestrapt’, vandaag was in elke geval al een mooie aanzet.

Visje, visje in het water

Wisten jullie al dat wij ook wel eens “de visjesklas” worden genoemd? Wij hebben een groot aquarium in de klas en onze peutergroep zijn ‘de rode visjes’, onze kleutergroep ‘de gele visjes’. We hebben een hele week gewerkt rond ‘de visjes van onze klas’. We sorteerden vissen op kleur, telden visjes, hebben van lange repen vissen gemaakt die we schilderden met sructuurverf, er werd water geschilderd met verfrollen en de kleuters oefenden voor het eerst dit schooljaar de kniptechniek. We speelden ook een vissendomino en maakten een visje met schrinkfolie. Gelukkig was er ook nog tijd om heel wat te spelen want ook dat vinden wij reuzefijn.

Omgaan met elkaar

Drie keer per schooljaar organiseren we een dagje “omgaan met elkaar”. Nadat we de vriendjes van onze eigen klas wat leerden kennen, gaan we nu de kinderen van de andere kleuterklassen wat beter leren kennen. En hoe lukt dat beter dan door samen te werken en te spelen? Gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind en konden we met zijn allen naar buiten. Er werd klasoverschrijdend geknutseld binnen ons jaarthema ‘bouwen’ en ook het aangeboden spelmateriaal bood kansen tot heel wat bouwwerken. De knutselwerkjes die we samen maken mogen de ramen van onze toiletten en het afdak wat opsmukken.

Cocorico en Julien: onze klaspoppen

Kennen jullie Cocorico en Julien al? Nee? Wel, Cocorico is onze vaste klaspop waarmee wij samen leuke avonturen beleven. Hij is niet alleen een aap maar hangt ook graag de aap eens uit maar altijd op een grappige manier. Cocorico gaat graag op avontuur en leert ons heel wat nieuwe dingen kennen. Zijn beste vriend “Julien” komt ook af en toe naar onze klas. Hij is wel een rare vogel die met zijn bek gekke geluiden kan maken en hij klinkt ook wat ‘raar’ als hij praat. ‘Raar’ wil eigenlijk zeggen ‘Frans’ want Julien is de pop die ons helpt bij onze Franse initiatiemomentjes. Zo leerde hij ons nu al ‘bonjour’ zeggen en ‘a demain’ . We hebben onze eigen Cocorico geknutseld: we kleurden zijn snoet, handen en pootjes met wasco, zijn lijfje met krijt en de klimopblaadjes die zijn liaan versieren stempelden we met sponsen en verf. Stiekem was Julien wat jaloers op deze werkjes en dus hebben we met ruwe borstels ook een knaloranje, gekke vogel net als Julien geknutseld.

Welkom in onze klas

Hallo…wat fijn dat jij er bent! Vandaag hebben we een vliegende start genomen en “wij” dat zijn de 9 kleuters en 1 peutertje uit de klas van juf Els. Ons klasje wordt ook “de visjesklas” genoemd. We leerden elkaar vandaag al een beetje kennen: we hebben samen liedjes gezongen, een dansje gedaan en maakten kennis met ‘Cocorico’, onze klaspop. Iedereen kreeg een heen-en weerboekje en we kleurden ons eigen kentekentje in voor op onze liedjesmap. We trokken volop op verkenning in de klas en hebben veel gespeeld. Wat ging die eerste dag snel voorbij! Hieronder vinden jullie alvast de eerste sfeerbeelden uit de klas. Kom binnenkort nog maar eens piepen dan kan je onze avonturen meebeleven. Groetjes van alle kapoenen, Cocorico en juf Els

Eerste kleuterklas – Michelbeke