Voor de meest recente berichten doorscrollen naar beneden a.u.b.

Welkom in onze klas

Klaar voor de start? Wij alvast wel en wij…dat zijn de 7 kleuters, 2 peuters en juf Els. Samen gaan we dit schooljaar op avontuur. Benieuwd wat wij allemaal beleven en doen? Neem dan zeker hier af en toe een kijkje. Hierbij alvast wat sfeerbeelden van de eerste schooldagen.

Met mijn tas en met mijn jas

We bekeken onze boekentasjes en mochten daarna een boekentas bestempelen. De kleuters deden dit met een dikke bolstempel en de peuters gingen met vingerverf aan de slag. We hebben ook geoefend om onze jas zelf aan te doen en leerden daarbij een versje: “Eén handje hier, één handje daar over mijn hoofdje…ik ben klaar! Heb ik dat niet knap gedaan? Ik deed zelf mijn jasje aan!

De visjes van onze klas

Wij zijn de “visjesklas” en hebben een groep “gele visjes”: dat zijn onze kleuters en de peuters zijn “de rode visjes”. We hebben een groot aquarium in de klas en onze rij buiten wordt ook gevormd door visjes. In de klas hebben we twee grote vissen geschilderd (groepswerk) dat we gaan gebruiken als klasdecoratie met onze foto’s er op. We hebben ook vissen gesorteerd op kleur en de kleuters schilderden een aquarium met dikke penselen en boetseerden de vissen uit klei. We leerden ook een versje: ‘Lieve, kleine goudvis, zwem maar rond. Blaas nog maar wat bellen met je mond. Bellen groot en bellen klein, blub, blub… dat is fijn!’

Omgaan met elkaar

Drie keer per schooljaar hebben wij een dagje ‘omgaan met elkaar’ of bij onze kleuters beter gekend als ‘vriendjesdag’. Die dag worden “de afspraken op kleutermaat’ aangebracht of herhaald (een minischoolreglement) en er wordt klasdoorbrekend gewerkt. Gelukkig was het ook nu vrij mooi weer en konden we met alle kleuters samen buiten aan het werk. Wie dat wou kon op de verschillende werkpostjes knutselen binnen ons jaarthema ‘Circus’. we maakten decoratie om de zaal te versieren bij het eetfestijn, circusoptreden,…. Tussendoor konden de kleuters ook spelen en zo de vriendjes van de andere klassen beter leren kennen. Het was een fijne namiddag!

‘t leeshuisje

Om het leesplezier op school te verhogen en onze kinderen zoveel mogelijk te laten genieten van taal, werd een gloednieuw ‘leeshuisje’ ingericht in de tuin van onze school. Het werd plechtig geopend door de burgemeester, de schepen van cultuur en de schepen van onderwijs van de gemeente Brakel. De kinderen van de lagere school kunnen er in de pauzes gaan lezen, zich verkleden in verhaalfiguren, fragmenten uit een verhaal natekenen,… . Maar ook wij als kleuters kunnen een terecht voor voorleesmomentjes. We trokken samen op verkenning en beluisterden er een verhaal…leuk, we komen graag terug!

We gaan stappen, we gaan trappen…’t is strapdag

Op vrijdag 20 sept. was het weer ‘strapdag’. Kinderen en ouders worden aangemoedigd die dag stappend of trappend naar school te komen en we willen ook op die dag onze kleuters een beetje bewust maken van hun veiligheid in het verkeer. We knutselden in de klas een reuzenoctopus zoals op de palen in de schoolbuurt. Samen met de leerlingen van het 6e leerjaar gingen we op pad: we maakten een wandeling in de onmiddellijke omgeving van de school en verbroederden op het speelpleintje in de wijk ‘Hovendaal’, de grootsten en kleinsten van de school samen en het was fijn!

Hieperdepiep…hoera! Cocorico is jarig!

Onze klaspop ‘Cocorico’ is jarig! Hij wordt 3 jaar en dat gaan we uiteraard vieren. ‘s Morgens vroeg zat Cocorico al op de feeststoel en wachtte ongeduldig tot zijn feest kon beginnen. We hebben hem een kroon gegeven, hij mocht een verjaardagskaart kiezen uit de doos en we bliezen een ballon op. We zongen het lied ‘kaarsjes op de taart’ en dansten rond de feeststoel. Cocorico trakteerde ons op een fruittaartje met banaan natuurlijk en we dronken bananensap want dat is het lievelingsdrankje van onze aap. We sloten zoals altijd het feestje af met luide feestmuziek. We werkten nog enkele dagen verder rond ‘feestvieren’ zo stempelden de peuters een feestballon met een klein opgeblazen ballonnetje, de kleuters stempelden ballonnen bij elk touwtje (één-een relatie oefenen) en we hingen ook onze verjaardagskalender omhoog. Op het volgende feestje zullen we wel nog even moeten wachten want dat is pas in december.

Krullenbol “de bij”

Elke maand doen we een nieuwe ‘krullenbol’ of schrijfdans. Via bewegingen uitgevoerd op muziek oefenen de kinderen de schrijfpatronen. Uiteraard is dit nog heel groot uitgevoerd bij onze jonge kleuters. We dansten eerst rond als ‘bijtjes’ door de klas en zochten snel een bloem op als de muziek stopte. Nadat we dit vaak hadden herhaald deden we dezelfde bewegingen op het platte vlak met verf en scheerschuim en we vonden het fijn…zoem, zoem!

Mijn huisdier, mijn vriend!

We werken twee weken rond het thema: “Mijn huisdier, mijn vriend’. De dieren van onze vriendjes kunnen in die periode bij ons op bezoek komen of een dagje komen logeren. Jenna mocht de spits afbijten want al op de eerste dag van het thema kwam haar mama met ‘Jef’, de hond op bezoek. Jef is een heel vrolijke ‘spring in het veld’, hij liet zich gewillig aaien en ook de koekjes die hij van de kleuters kreeg vond hij super. Jenna toonde ons hoe Jef geborsteld wordt, welke poepzakjes ze meenemen op een wandeling,… . Dankjewel voor het bezoek aan onze klas! Op dinsdag was ‘Mimi’ aan de beurt. Alixe keek reikhalzend uit naar het moment dat mama met de hond naar de klas zou komen en eindelijk waren ze daar! Wat een rustig hondje, Mimi liet zich gewillig strelen, Alixe demonstreerde hoe ze netjes aan de lijn kan wandelen,… . Bedankt dat jullie erbij waren! Later in de week kwamen de kanaries van Tristan (2KO) even in de klas en ook het konijn van Frauke (2KO) kwam ons een uurtje gezelschap houden. Amélina (2KO) en haar broer Mathéo (3KO) brachten dan weer een waterschildpadje mee. Super hé…zoveel bezoek in de klas! Wij hebben een hondje geknuteld en ook ‘Julien, onze Franse pop’ nagemaakt. Bedankt aan iedereen die zijn steentje bijdroeg voor ons leuk dierenthema!

Joepie…kermis in Michelbeke

Het is een jaarlijkse traditie dat wij met onze kleuters op kermisdinsdag naar de kermis mogen gaan om eendjes vissen. Onze kleuters worden getrakteerd door het Bloemencomité van Michelbeke en de Sociale Werken H. De Croo. Tegen 14u trokken wij naar het dorpsplein waar men ons al stond op te wachten. Onze kapoenen hebben geluk want aangezien zij de jongsten zijn, mogen ze als eersten eendjes vissen. Voor sommigen een fluitje van een cent maar voor anderen is hengelen toch niet zo makkelijk en was wat hulp zeker welkom! Maar het moeilijkst van allemaal is een prijsje kiezen uit dat grote aanbod… Toen waren de vriendjes van juf Annick aan de beurt en wij gingen de schaapjes en geiten bekijken die klaarstonden voor de geitenkeuring. Ondertussen werden de ballonnen klaargemaakt: 3-2-1 en daar gingen ze de lucht in! Wie weet waar vliegen ze naartoe? Eind juni weten we welke ballon de verste bestemming had want dan is er de prijsuitreiking. Valt iemand van onze klas in de prijzen? Afwachten maar. Intussen een dikke dankjewel aan de organisatoren want onze kleuters beleefden alweer een fijne namiddag!

Herfst in de tuin

We zien de blaadjes aan de boom steeds meer verkleuren: ze worden geel en bruin en rood en ze dwarrelen met de hulp van de wind naar beneden. Maar herfst brengt ook kou en wind en regen dus zijn we maar direct op maandag de tuin van de school ingetrokken want nu was het nog mooi weer. Juf Yarissa ging met ons mee. We verzamelden sparappels en dennenappels, verzamelden blaadjes in mooie herfstkleuren en ontdekten paddenstoelen in het gras. Onder de heel grote kastanjeboom verzamelden we een boel kastanjes die een plekje kregen in onze herfsttafel. We hebben in de klas een groot herfstblad gestempeld en een herfstboom geknutseld met papier-maché. Op dinsdag stond er een boshuisje in de klas waar we mogen spelen, herfstsoep maken met bladeren en herfstvruchten,… . We hebben ook gedanst met linten in de herfstkleuren en we bootsten de vallende blaadjes na die langzaam naar beneden dwarrelen. Er valt heel wat te beleven in de herfst!

In kabouterland

In kabouterland is het in de herfst bijzonder druk. De kabouterbakkerij draait op volle toeren, de kabouterkindjes spelen in het kabouterhuis maar er wordt ook heel wat geknutseld. De kabouterkindjes stempelen hun eigen kaboutermuts, bekleven een witte baard met watten en schilderen hun eigen paddenstoel. Druk, druk…bij de kabouters maar gelukkig mogen ze op vrijdag feesten: we eten heerlijke paddenstoelencupcakes, we dansen en we verkleden ons en daarna gaan we de herfstvakantie in! Tot binnenkort!!

Welkom Jilte, Elfie en Maxim

De herfstvakantie is voorbij en dus kregen we er nieuwe vriendjes bij: Elfie, Jilte en Maxim. Van harte welkom! Enkele sfeerbeelden van de eerste dagen…

Circus Lilarini

Binnenkort zet ‘Circus Picolini’ haar tenten op bij ons op het schoolterrein. Wij gaan er met de hele school een heus circusspektakel opvoeren en dus werken wij de komende weken rond het thema “Bumba en de circusvriendjes”. Omdat Bumba een heel vertrouwd figuurtje is voor onze jongsten, vertrekken wij vanuit dit figuurtje en de verhaaltjes om later de ruimere circuswereld te verkennen. We maken ons eigen Bumbahoedje, stempelen ballen bij een jonglerende Bumbalu,… . Uiteraard gaan we ook onze “clowntjesdans” oefenen want bij de voorstelling zijn wij de clowntjes. Wij kijken er alvast naar uit…jullie ook? We kunnen tijdens de voorbereiding nog heel wat spelen en plezier maken, kijk maar mee…

Hmmm…lekkere popcorn

Straks is het ons groot moment…we treden op in het circus! We voelen het kriebelen maar gaan eerst nog lekkere popcorn maken. wat grappig dat geluid van de ploffende maïskorrels en het smaakt nog ook (al waren die er hun neus voor ophaalden). We hebben popcorn gestempeld met een kleine bolstempel en versiereden ons popcorndoosje met wasco (peuters) of met geknipte reepjes papier die we op patroon kleefden.

Krullenbol 3: de clown

Wat grappig: een clown met héél veel krullen! We konden onszelf verkleden als clown maar we deden ook onze 3e krullenbol ‘de clown’.

Hij komt, hij komt… Dag Sinterklaas, dag Zwarte Piet!

De Sint is weer in het land! Met zijn stoomboot is hij weer aangekomen. In de klas gaan we met de kleuters ook een stoomboot knutselen en de peuters schilderen de zee met hun handjes, versieren met verfrollen de boot en kleuren Sint en Piet. Er wordt niet alleen geknutseld: we leren ook een versje en maken puzzels. In de klas staat een grote stoomboot waar we samen kunnen in spelen, we verkleden ons als Sint of piet en brengen cadeautjes naar onze vriendjes. We hebben ook onze schoen gezet en het paard van Sinterklaas zal kunnen smullen hebben van de vele lekkere wortels en suikerklontjes. Wat een verrassing de ochtend nadien: er lag allerlei lekkers op onze tafel…smullen maar. Met scheerschuim konden we de baard van de Sint maken, we stempelden met schoensmeer onze schoen en versierden mijters met blinkende diamanten. Nog een paar keer slapen en dan komt de Sint naar onze school…spannend!

Welkom Sinterklaas, welkom Zwarte Piet!

We hebben de dagen afgeteld en eindelijk is het 6 december! Vandaag is Sinterklaas jarig en hij komt naar onze school. We trokken met zijn allen naar de feestzaal die feestelijk was versierd. Wij -als allerjongsten- mochten helemaal vooraan plaats nemen en dan was het wachten…we zongen liedjes, konden de troon voor Sinterklaas bekijken en plots kondigde Mr. Hunter aan dat de Sint gearriveerd was…hoera!! De Sint was vergezeld van heel wat Pieten die koekjes in het rond strooiden. Mr. Directeur heette de Sint welkom en nadat hij plaats had genomen op zijn troon mochten wij als eersten ons versje opzeggen. We gingen ook het podium op en luisterden wat er in de Sint zijn boek stond over ons. Daarna gaven we de Sint een handje en keerden terug naar onze plaats. Ook alle andere klasje mochten bij Sinterklaas gaan en brachten een lied, een dansje of een gedicht naar voor. Voor we het wisten was het feest alweer voorbij. Dààààg Sinterklaas, dàààg Zwarte Piet…tot volgend jaar!

Bijna Kerstmis

Na onze razend drukke circusperiode en het feest van Sinterklaas is het nu tijd voor sfeer en gezelligheid rond de kerstboom. We hebben op maandagmorgen samen onze kerstboom versierd met slingers, ballen en lichtjes en een blinkende piek bovenaan. In de poppenhoek krijgen de kleuters een boom die ze dele kerstperiode zelf mogen decoreren naar hartenlust. We leren onze nieuwjaarsbrief en knutselen een kerstwerkje. Elke dag beluisteren we een stukje van het kerstverhaal en mogen dat naspelen met de verkleedkleren. Op vrijdag sloten we ons eerste trimester af met een kerstfeestje: we zongen liedjes, dansten en aten gezellig samen een hapje. vrolijk kerstfeest iedereen!!!!

Er is er één jarig…hoera, hoera!!

Hieperdepiep…hoera! Maud is jarig en mag vandaag 3 kaarsjes uitblazen! Wat was het lang wachten op onze eerste jarige van dit schooljaar en alle eer valt Maud te beurt. De feeststoel staat klaar en ook zijzelf ziet het helemaal zitten…gelukkig 🙂 We zetten een kroon op Maud haar hoofd, schrijven een kaartje, blazen een ballon op en zingen uit volle borst. Daarna dansen we rond de feeststoel en kijk…Maud is er van overdonderd. Daarna mag ze fier tonen wat ze allemaal heeft meegebracht vandaag. Maud koos de feestkoekjes uit ons verjaardagsboek en gaat die -met de hulp van de juf- voor de vriendjes versieren. Dat ziet er héérlijk uit! Nu nog kaarsjes uitblazen: één…twee…drie…gelukkige verjaardag!!! En smullen maar (gelukkig zijn er washandjes in de klas). We sluiten het feestje af met luide feestmuziek. Dikke proficiat, Maud en bedankt voor de traktatie!!!

Welkom Nanou en Lou

Januari…een nieuwe start maar vooral een spannende start voor onze twee nieuwe klasgenootjes die vandaag hun eerste stapjes hebben gezet op onze school! Welkom Nanou en Lou. We hopen dat deze twee kapoenen snel hun draai zullen vinden in ons klasje! Enkele sfeerbeelden van de eerste schooldagen…

Hmmm…lekker en gezond

Cocorico en onze Franse pop Julien hebben vandaag genoten van een heerlijk en gezond ontbijt in de klas. Wij mochten mee proeven van allerlei lekkers: brood, yoghurt, kaas,… . De komende twee weken staan volledig in het teken van ‘gezonde voeding’.

We hebben onze eigen broodjes gebakken met zoutdeeg, smeerden een boterhammetje met confituur (structuurverf), kochten gezonde etenswaren in ons winkeltje,… .

In week 2 hebben we ook lekkere soep gemaakt. We keken eerst wat er allemaal in mocht: ui, prei, selder, boter, zout, peper, bouillon, tijm, laurier,… . Iedereen mocht meehelpen om de groenten te snijden. Wat was de soep lekker zeg en ook de boterhammetjes erbij gingen vlot naar binnen. Later die week hebben we met de bolle kant van een lepel en verf ook ‘soep’ geschilderd. Beleef ons thema mee op de foto’s.

Alles heeft kleur

Zeg ken jij Elmer? vrolijke Elmer, Elmer de lapjesolifant? Wij wel want wij hebben een weekje gewerkt rond dit vrolijke olifantje in zijn bonte kleurenpak. We hebben Elmer geknutseld en geëxperimenteerd met kleurtjes verf en scheerschuim.

Na een weekje gewerkt te hebben rond Elmer kleurden onze dagen rood, blauw, geel en groen. We werkten telkens 2 dagen rond eenzelfde kleurtje. De juf deed een oproep om zoveel mogelijk in het kleurtje van de dag gekleed te zijn en dat werd een succes. Samen gingen we kleurtjes zoeken in de klas: de ene dag op zoek naar allerlei “rode” voorwerpen, de volgende dagen alle “blauwe” dan de “gele” en tenslotte “groene”.

We stempelden een ‘rode’ ballon, kleurden een ‘blauwe’ wolk, knutselden een “gele” zon en toveren met geel en blauw een nieuw kleurtje…’groen’. Onze klas was een kleurrijke omgeving en dat was fijn!

Hiep, hiep, hoera…Elena is jarig!

Er is er één jarig hoera! hoera! Elena mag 3 kaarsjes uitblazen en dat gaan we vieren. Eerst en beetje verlegen maar daarna superblij ging Elena in onze feeststoel zitten. over de kleur van haar kroon en ballon moest ze helemaal niet nadenken ‘roze’ natuurlijk! We hebben de ballon opgeblazen, een kaartje geschreven, gezongen en gedanst rond de feeststoel. We hebben gesmuld van een lekkere berenkoek en een sapje en maakten daarna luide feestmuziek. En zo sloten wij ons feestje af. dikke proficiat, Elena!!!

Welkom, Myriam

We kregen er vandaag een nieuw vriendinnetje bij: Myriam! Van harte welkom en we zorgen ervoor dat je je vlug thuis voelt in ons klasje. Hierbij enkele sfeerbeelden uit ons klasje

Hiep, hiep, hoera voor Nathan

Op 21 februari mocht Nathan 3 kaarsjes uitblazen en wat was hij fier om op de feeststoel te mogen plaatsnemen. Hij genoot van het zingen en dansen maar keek vooral uit naar de koekjes. De koekjes die hij zelf hielp versieren. Nog snel kaarsjes uitblazen en …smullen maar! Lekker! Zoals altijd sloten we het feest af met luide feestmuziek. Dikke proficiat, Nathan en bedankt voor de traktatie

De wereld rond

We reizen in ons nieuwe thema de wereld rond en landen in Griekenland. We beluisteren en bekijken de fotoreportage van onze klaspop Cocorico. Hij bezocht het Parthenon en ging oude Griekse kunst bekijken. Wij hebben onze eigen Griekse vaas beschilderd met koffie in verschillende kleurtinten. We dansten samen de Sirtaki wat best vermoeiend is en soms zo snel gaat maar net dat zorgde voor dikke pret! Op het einde van onze reis zijn we weer veilig geland in ons klasje met dank aan onze klaspiloten van dienst!

Mama Dino en haar ei!

We vonden vandaag een merkwaardig ei in de klas. Géén idee waar dat plots vandaan kwam tot we ook een brief vonden. Mama Dino vroeg aan onze kleuters om twee weken voor haar dino-ei te zorgen. Zelf was ze op de vlucht voor een heel andere dino met reuzegrote honger die best wel een dino-ei lust. Natuurlijk willen wij voor het ei zorgen en intussen leren we meer over de dinowereld. We beluisteren met een kijk- en luisterboek de verschillende geluiden van de dino’s, we schilderen ons eigen dino-ei en dinojong en we spelen in de dinogrot waar we ons kunnen verkleden in echte dinosaurussen. Gelukkig zijn er alleen héél vriendelijke dino’s in de klas.

En toen kwam Covid-19 en zagen we elkaar lange tijd niet meer. Gelukkig gingen onze deuren begin juni weer open…welkom terug allemaal!

Hiep, hiep hoera voor Jilte

Hoera voor Maxim!

Wie zit op de troon? Het is Elfie!

Wie draagt vandaag de kroon? Het is…Nanou!

Feest voor Lander

Rémy op de troon

Hieperdepiep hoera voor Lou

Emiliano wordt 4 jaar…hoera!

Alixe zit op de troon

Dikke zoenen voor Seppe

Eerste kleuterklas – Michelbeke